Üç İplik Kumaş Alanlar 05356519107 Üç iplik Kumaş Nedir
Üç İplik Kumaş Nedir,Üç İplik Kumaş Özellikleri Nedir,Üç İplik Kumaş Kullanım Alanları Nedir,Üç İplik Kumaş Üreticileri Nerededir,Üç İplik Örme Kumaş Kilo Fiyatları Nedir,Üç İplik Şardonlu ve Şardonsuz Kumaş Fiyatları,Üç İplik Kumaş ile Üretilmiş Kıyafetler Yazın Giyilir mi,İplik Kumaş Giysiler Sıcak Tutar mı,İplik Kumaş Tüylenme Yapar mı,Üç İplik Kumaş Çeşitlerinin Nem Isı Su ve Hava Geçirmezlik Özellikleri Nedir,Üç İplik Kumaş Çeşitlerinde WVP Bileşenlerinin Etkileri Nedir,Diğer Elyaf Karışımları ile Üretilen Üç İplik Kumaşların Özellikleri Nedir,İplik Kumaş Çeşitlerinde Nem İletim Özellikleri Nedir,Üç İplik Kumaş Türlerinin Nem Tutuş Özellikleri Nedir,İplik Kumaşların Hava Geçirgenliği,Üç İplik Kumaşların Kuruma Süreleri,Üç İplik Kumaş Nedir,2
ÜÇ İPLİK KUMAŞ ALANLAR 05356519107
Üç iplik kumaş nedir? hemen hızlıca bir özet geçelim. Üç iplik kumaş ağır, hacimli, kalın ve dayanıklılığı yüksek derecede olan penye örme kumaş çeşitlerinden biridir. Oldukça tutulan bir kumaş türüdür. Örme kumaş satılan mağazalarda mutlaka bir köşede yerini almıştır. Kışlık eşofman takımları (alt-üst), erkek ve kadın sweat çeşitleri, kapüşonlu polar modelleri vb. imalatında sıklıkla tercih edilir. 3 iplik kumaş halk arasında “kalın penye”, “kalın süprem kumaş” olarak da anılmaktadır. Üç iplik penye kumaşlar, yapı bakımından “iki iplik” kumaş çeşitlerine tıpatıp benzemektedir. 2 iplik kumaşlarda olduğu gibi aynı şekilde 3 iplik kumaşlarda da şardonlu veya şardonsuz versiyonlar mevcuttur. Sıcak tutma (ısıyı koruma) özellikleri gelişmiştir. Hele ki şardonlu üç iplik kumaş satın alıp kendinize bir eşofman takımı dikerseniz, soğuk hava şartlarında bile oldukça etkili bir koruma sağlayabilirsiniz. Üç iplik kumaş fiyatları, iki iplik kumaş fiyatlarıyla ciddi benzerlik göstermektedir. Ancak iki iplik kumaşlar gramaj-ürün çıktısı bakımından daha avantajlı birim fiyatına sahiptir.
Üç iplik kumaş hakkında kısaca özet bilgileri yukarıda verdik. Şimdi işin daha detaylı kısımlarına geçelim. Yazının devamında üç iplik kumaşların özellikleri, kullanım alanları, fiyatları, nem tutma, ısı koruma, su iticilik, hava geçirgenliği ve diğer genel teknik özelliklerinden bahsedeceğiz.
Üç İplik Kumaş Özellikleri Nedir? 05356519107
Yapı bakımından kalın özelliklere sahip üç iplik örme kumaşlar çoğunlukla soğuk havalarda tercih edilir. Sıcak havalarda giyilen kıyafetlerde kullanılmaz.
Ütü ve yıkama şekilleri kumaşın içerisinde bulunan elyaf çeşitlerine göre farklılaşır.
3 iplik kumaşların ön ve arka tarafı birbirinden farklı yüzey görünümüne sahiptir. Öndeki taraf düz şekildedir. Arka taraf ise atlamalı şekilde örülmektedir.
Sweatshirt, kapişonlu, yelek, hırka, eşofman takımları vb. kıyafetlerde yaygın olarak kullanılır.
Üç iplik penye kumaşların spandex (likralı-esnek) olan çeşitleri nadir bulunur. Yani likrasız olan üç iplik kumaşlar daha popüler ve kullanışlıdır.
Kumaşın kalitesine bağlı olsa da çoğu zaman yıkandığında çekme yapmaz ama tüylenme ihtimali yüksektir.
Pamuk, bambu vb. nem emici doğal liflerle üretilen üç iplik kumaş modelleri bebek ve çocuk giyim imalatında sıklıkla kullanılır.
Üç İplik Kumaş Kullanım Alanları Nedir? 05356519107
Üç iplik kumaş modelleri ile, hırka, yelek, erkek veya bayan sweatshirt, erkek veya bayan eşofman takımı, kadın ve erkek eşofman altı veya üstü imalatı yapılabilir. Şardonlu ve şardonsuz parça 3 üç iplik kumaş ile yine aynı şekilde bahsedilen giyim ürünleri üretilebilir. Son zamanlarda moda haline gelen üç iplik kumaş hazır giyim çeşitleri arasında bol paça eşofman altı ve jogger eşofman modelleri bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, jakarlı hırka modelleri, üç iplik sweatshirt, tesettür, tayt, mont, tunik modelleri, bebek kıyafetleri, erkek ve bayan pijama takımı vb. ürünler de en çok satın alınan ürünlerdendir.
Üç İplik Kumaş Üreticileri Nerededir?
Hepimiz ucuz fiyatlara orijinal, kaliteli üç iplik kumaş satın almak isteriz. Peki, desenli ve desensiz yüzlerce çeşide sahip 3 iplik kumaşları nereden satın alabiliriz? Toptan ve perakende üç iplik kumaş veya 3 iplik kumaş ile yapılmış kıyafetlere en uygun hangi şehirlerde denk gelebiliriz?
Türkiye’de 3 iplik kumaş fabrikaları, örme kumaş üreticileri tarafından işletilmektedir. İstanbul başta olmak üzere çoğu metropol şehirlerde üç iplik veya iki iplik örme kumaş fabrikası bulunmaktadır. Kumaş satanlar ve alanların en çok bulunduğu, İstanbul’un Zeytinburnu, Yenibosna, Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Hadımköy, Başakşehir, Arnavutköy, Sultangazi, Altınşehir, Pendik, Eminönü, Sirkeci, Osmanbey, Merter, Güngören, Kadıköy, Beşiktaş, Eyüp ilçelerinde bazen rejenere 3 iplik kumaş veya parti malı üç iplik kumaş satan firmalara rastlayabilirsiniz. Üç iplik fabrikalarında örme makinaları ile üretim süreçleri devam eder. Tekstil mühendisleri ve diğer tekstil üretim elemanları kolektif bir çalışma ile binlerce renk tonlarına sahip kumaşları üretmektedir. Bu fabrikalardan üç iplik kadın, erkek, bebek, çocuk eşofman altı ve üstü, yelek, pijama, hırka, battaniye, jogger, içlik vb. ürünleri toptan veya perakende satın alabilirsiniz.
Üç İplik Örme Kumaş Kilo Fiyatları Nedir?
Okurlarımızın çoğu 3 iplik kumaş satın almadan önce ortalama piyasa fiyatlarını öğrenmek istemektedir. Haliyle bu görev de bize düşmektedir. Aşağıda vereceğimiz üç iplik kumaş fiyatları, kalite, marka, kumaşı satan yerlerin konumu vb. parametrelere göre değişir. Ancak sizlere ufak bir fikir oluşturması açısından ortalama fiyatları vermeye çalışalım.
Üç İplik Şardonlu ve Şardonsuz Kumaş Fiyatları
Orijinal regüle şardonlu 3 iplik penye kumaş kilo fiyatları ortalama 80-110 TL arasındadır. Üç iplik şardonsuz örme kumaş fiyatları ise hemen hemen şardonlu fiyatıyla aynıdır. Ancak şardonsuz üç iplik kumaşlara şardonlama işlemi yapılmadığı için (maliyet düşüşü nedeniyle) biraz daha ucuz fiyata satılır. Bu bilgilere göre 350-400 gram/m2 bir üç iplik kumaşın metre fiyatı ortalama 25-40 TL arasında olacaktır.
Üç İplik Kumaş ile Üretilmiş Kıyafetler Yazın Giyilir mi? 05356519107
Şardonlu üç iplik kumaş modelleri ile üretilmiş kıyafetler yaz mevsimlerinde giyilmez. Ancak bazı şardonsuz 3 iplik kumaş kıyafetler yaz aylarının serin gecelerinde bahçenizde otururken veya akşam yürüyüşlerinde giyebilirsiniz. Şardonlu 3 iplik kumaş, kışlık kumaş türleri arasında yer almaktadır. Aslında yaz aylarında, şardonlu veya sardonsuz iki iplik kumaş ile üretilmiş kıyafetleri giymenizi tavsiye ederiz. Üç iplik kumaşlar sıcak günlere göre kalın bir ürün olacaktır.
İpucu: İki iplik kumaş çeşitleri hakkında yazılmış en ayrıntılı bilgi rehberini okumak için >>> “İki İplik Örme Kumaş Özellikleri, Türleri, Fiyatları, Üretimi, Kullanım Alanları Nedir?”
3 İplik Kumaş Giysiler Sıcak Tutar mı?
Üç iplik kumaşlar, kalın bir yapıya sahip oldukları için sizi sıcak tutacaktır. Hatta özel üretilmiş çift şardonlu içi tüylü üç iplik kumaş modelleri kış aylarının en soğuk günlerinde bile sizi koruyabilecek potansiyele sahiptir.
3 İplik Kumaş Tüylenme Yapar mı?
Üç iplik kumaşların en çok şikâyet edilen tarafı tüylenme yapmasıdır. Uzun süreli kullanımlarda -kalitesi düşük şardon yapısına sahip olan üç iplik kumaş türleri, ileri seviyede tüylenme eğilimindelerdir. Polyester veya pamuk bazlı olması fark etmeksizin tüm üç iplik kumaş modelleri tüylenme yapabilir. Kaliteye ve kullanma-yıkama-kurutma-ütüleme şekillerine göre tüylenme eşiği artar veya azalır. Kumaş veya kıyafet üzerindeki etiketlere bakarak, doğru bakım tekniklerini öğrenmemiz gerekir. Bu sayede üç iplik kumaş kıyafetlerimizi maksimum zaman aralığında tüylenmeden kullanabiliriz.
Üç İplik Kumaş Çeşitlerinin Nem, Isı, Su ve Hava Geçirmezlik Özellikleri Nedir? 05356519107
Üç iplik kumaşlarda nem yönetimi ana performans kriterlerinden biridir. Bu kriter günümüzdeki giysi imalatında eşsiz bir yetenek olarak tanımlanır. Bu özellik sayesinde deri yüzeyindeki nemi kumaşın dış yüzeyine iletir. İnsan vücudu nem, yani ter salgılar. Sağlık açısından terleme ile oluşan sıvıların uzaklaştırılması gerekir. Su emici özellikteki üç iplik kumaş çeşitleri kumaştaki nemin ciltten atmosfere aktarılmasını sağlar. Bu fonksiyon vücuttaki deri hücrelerini yenilemek için gereklidir. Nem transferi vücut sıcaklığının düzenlenmesinde ciddi bir faktördür. Bu yapı terin vücutta kalmasını önler. Cilt bezlerinde biriken nem ve aşırı ısı kaybı vücut konforunu ve genel performansını etkiler. Vücuttan atılan ve kumaş tarafından emilen sıvının kumaştan da uzaklaşması gerekir. Kumaşların nem buharı aktarım süreci kumaşın elyaf kesiti, alan yoğunluğu, kalınlık ve gözenek yapısı gibi faktörlere bağlıdır.
Çeşitli şekillerde yapılan deneylerde bu sayılan faktörler belirleyici olmuştur. Genel olarak tekstil lifleri, kimyasal yapıları ne olursa olsun hava geçirmezler. Hava ve nemin geçişi ancak lifler ve iplikler arasındaki boşluklar sayesinde gerçekleşir. Hava ve su buharı taşıma özellikleri çoğunlukla tekstil malzemesinin ısı ve nem transfer özellikleri ile ilişkilidir. Bir kumaşın nem emiciliği, kumaşın kalitesinin belirlenmesinde kilit bir rol oynar. Giyim konforu ve vücut rahatlığını korumak, başta “aktif giyim” olarak bilinen spor giyim ürünleri olarak da tanımlayabileceğimiz kıyafetlerde aranan özelliklerin başındadır. Su buharı konsantrasyon farklılıklarından dolayı lifler kimyasal yapılarına bağlı olarak su buharını emer. Bu nedenle, benzer yapıdaki kumaşlar lif çeşidine göre farklı oranlarda nem emer ve hava boşlukları sayesinde bünyesinden uzaklaştırır.
Üç İplik Kumaş Çeşitlerinde WVP Bileşenlerinin Etkileri Nedir? 05356519107
Giysi malzemelerinin yani kumaşların WVP’si (Water Repellency/Proof/Vapor), giysinin sıcaklık dengesini korumak için önemli bir etkendir.
Bilgi: WVP = “Su İticilik (W) / Nem Emiciliği (V) / Hava Geçirgenliği (P)
Yüksek WVP’ye sahip ürünler, insan vücudundaki teri emme ve uzaklaştırması sayesinde ısıl denge sağlar. Absorbe ettiği nemi hızlıca uzaklaşmasını sağladığı için kullanıcının rahat hissetmesini sağlar. Tekstil kumaşlarının geçirgenlik özelliklerini lif oryantasyonu, morfolojik yapı, elyaf malzemesi, iplik düzleşmesi, iplik yapısı, kumaş ilmek uzunluğu, kumaş kalınlığı, sıklık faktörü ve kumaş yapısı belirler. Doğal liflerle üretilen kumaşların nemi emme ve uzaklaştırma yetisi, tekstüre polyamidle üretilen kumaşların yetisinden daha fazladır. İplik ve kumaşların sıvılarla etkileşimleri, lifin kimyasal yapısı, viskozite ve yüzey gerilimi gibi özelliklerine bağlıdır.
Kumaşlar için taşınan nem mekanizması (fitilleme), çoğunlukla lif çapı, yüzey gerilimi ve kılcal gözenek dağılımı ile belirlenen liflerin yüzeyindeki lif-sıvı moleküler çekimine bağlıdır.
Bir kumaşta emilim şu durumlarda meydana gelebilir:
Bir tekstil kumaşındaki yüzey enerjisi, çoğunlukla lifin açıkta kalan yüzeyinin kimyasal yapısına bağlıdır. Zaten kumaş ve vücut arasındaki nem emilimi enine ve boyuna olmak üzere iki farklı şekildedir.
Hidrofilik lifler yüksek bir yüzey enerjisine sahiptir. Bu nedenle nemi hidrofobik liflerden daha kolay alırlar. Hidrofobik lifler, düşük yüzey enerjisine sahiptir. Sonuç olarak, özel terbiye işlemleri kumaşın iki yüzü arasındaki absorbe etme yeteneği arasındaki farkı azaltmak için uygulanabilir. İleri teknoloji ile yeni rejenere tensel, liyosel, bambu ve bunların doğal pamuk lifleriyle karışımlarını içeren kumaş türleri yüksek performanslı açık hava kıyafetlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
İpucu: Su geçirmez (waterproof) kumaşlar nelerdir?, Özellikleri ve çeşitleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için >>> “Su Geçirmez Kumaş Türleri, Özellikleri, Fiyatları, Üretim Süreçleri Nedir?”
Diğer Elyaf Karışımları ile Üretilen Üç İplik Kumaşların Özellikleri Nedir?
Tensel “Lyocell” kumaş lifleri hem kuru hem de ıslak durumda harika mukavemet özellikleri ile karakterize edilir. Islak durumda, Lyocell kuru mukavemetinin % 85’ini gösterir. Ayrıca, ıslandığında pamuktan daha güçlü olan tek insan yapımı selülozik elyaf olarak kabul edilir. Tensel kumaş lifleri nemi emer ve yüksek modüle sahiptir. Büzülme oranı düşüktür. Bu nedenle giysiler yıkandıklarında iyi bir stabilite sergilerler. Liyosel lifleri, ıslak haldeyken fibrilasyonun etkisi altında özel yetenekleriyle ünlüdür.
KUMAŞ ALIM SATIMI 05356519107
Tensel üç iplik kumaş, ipeksi dokunuşları ve akışkan yapısı ile karakterizedir. Tensel elyaf atkılı kumaşlar, pamuklu ve viskon atkılı kumaşlara kıyasla daha iyi kırışma direnci ve hava geçirgenliği özelliği gösterir. Doğal bambu lifleri çok sayıda boşluk ve mikro deliğe sahiptir. Bambu viskon karışımı kumaşlar aynı zamanda antibakteriyel özelliğiyle bilinmektedir. Bambu lifleri ile üretimi yapılan malzemenin ana özellikleri yüksek nefes alma kabiliyeti, hoş parlaklığı ve son derece rahat, yumuşak hissidir.
Üç İplik şardonlu kumaşlar nispeten yüksek kütleye sahiptir. Yaygın kullanım alanlarının başına dış giyim ve spor giyim gelir. Spor temelli giysilerin üstün nem emici özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Kısayol: “Bambu Kumaş Nedir?”
Kısayol: “Viskon Kumaş Nedir?”
3 İplik Kumaş Çeşitlerinde Nem İletim Özellikleri Nedir?
Spor giyim ürünlerinin genel amacı kullanıcıya hareket esnasında konfor sağlamaktır. Bu konfor, esneme kabiliyeti, nem çekme yetisi gibi özelliklere bağlıdır. Bu nedenle spor giyimde kullanılacak kumaşlar, nemi vücuttan hızla emmek ve uzaklaştırmak üzere optimize edilmiştir.
Hareketin sağlıklı biçimde devam etmesi için kumaşların cildi kuru hissettirmesi gerekmektedir. Bu kumaşların gelişim aşamasında kumaşların hava geçirgenliği, kuruma süresi gibi özellikleri test edilir. Kaliteli üç iplik kumaşlar da bu özelliklere sahip olmalıdır.
Üç İplik Kumaş Türlerinin Nem Tutuş Özellikleri Nedir? 05356519107
Su buharı geçirgenliği, buharı vücuttan iletme yeteneğidir. Vücuttaki ter, giydiğimiz kıyafetler (atlet, tişört, baksır vb) yoluyla cilt yüzeyinden atmosfere doğru uzaklaştırılmalıdır. Çevredeki sıcaklık, terin vücuttan uzaklaşma hızını etkileyen faktörlerin başında gelir. Eğer nem direnci aşırı yüksekse ter vücuttan uzaklaşamaz. Bu nedenle vücutta depolanan ısı da uzaklaştırılamaz. Bu durum oldukça rahatsız edici olacaktır.
Rejenere ipliklerden örülen kumaşlar için yumuşak iplikler, bu kumaşların sahip olduğu fark edilebilir düşük kalınlıklarına, ağırlıklarına atıfta bulunan maksimum WVP, yüksek pürüzsüzlük ve emicilik. kumaş kalınlığı ve ağırlığı, kontrol edilebilir faktörler olduğu için önemli bir yere sahiptir. Kumaşın bir tarafından kumaşın diğer yüzeyine geçerken nem buharının ve ısının geçtiği mesafe. kumaş satın alacak kişilere, kumaş kalitesinin göstergelerinden biridir. Ayrıca, konveksiyon kütle akışında, kütle akış hızı yönünün yanında yüzey alanı ile doğrudan ilişki vardır. Su buharı geçirgenlik testi ilkesinin geçerli olduğu akış konveksiyon kütle transferi kanunu ile uyumludur. Öyleyse, Tensel kumaş için kanallı yapının daha yüksek fiber yüzey alanı ve bambu lifleri su buharının geçirgenliğini arttırır.
Ayrıca tensel kumaş liflerinden üretilen üç iplik kumaşlarda kullanılan iplikler, WVP’si en yüksek olan liflerdir. Bu durum tensel kumaşa dokunulduğunda şeftali kabuğuna dokunmuş gibi bir hisse neden olur. Böylece üretilen kumaşın nem çekme yeteneği artmış olur. Ayrıca bu kumaş daha düşük kalınlıklarda daı bu performansı göstermektedir. Daha yüksek kalınlıktaki 3 iplik şardonlu kumaşların, Supima pamuğu ipliklerinden örülmüş kumaşların ve yumuşak iplikli kumaşların buhar geçirgenliği daha düşüktür. %100 pamuklu kumaşın WVP’si zamanla azalır. Bu durum higroskopik lifinin şişme davranışından kaynaklanır. Pamuklu üç iplik kumaşları satın aldıktan sonra, nem emiliminin bir sonucu olarak kumaşın gözenekleri tıkanır.
Genel olarak, herhangi bir lif, yapısında kristal ve amorf bölgeler içerir. Su iticilik, kumaştaki amorf bölgelerin yüzdesine ve konumuna bağlıdır.
Bu bağlamda üç iplik kumaşları 3 ayrı yapıda inceleyebiliriz:
HERTÜRLÜ KUMAŞ ALINIR 05356519107
Birinci grup kumaşın yüzü ve arkası için rejenere ipliklere sahip üç iplikli kumaş çeşitlerini temsil eder. Bu grup emicilik ve nem yönetimi bakımından ortalama kazanç yüzdesine sahiptir. Bu liflerin daha amorf bölgesini oluşturan malzemeler su moleküllerini çeker. Bu nedenle iplikleri suyu emme ve kurtulma özelliğine sahiptir. Bu, üç iplik kumaş ile üretimi yapılan spor giyim, iç giyim ve medikal giysiler için çok önemli bir özelliktir.
Rejenere ipliğe sahip ikinci grupta, yumuşak iplik önce suyu emer. Fakat konumu nedeniyle kumaş yüzündeki pamuk ipliği kumaştaki tüm suyu alamaz. Bu durumda su çıkışı birinci (rejenere) kumaşa kıyasla daha düşüktür.
Son olarak, üçüncü grup kumaşın sırtında pamuk ipliği bulunan kumaşlardır. Sıvı, daha kalın pamuk ipliği tarafından emilir. Ancak rejenere edilen yere rağmen kumaştan hızlı bir şekilde çıkamaz. Bu grubun çoğu örneği için kumaş yüzüne pamuk ipliğinin bağlanması, suyun kumaş yüzüne ulaşmasını engeller. Bu da suyun kumaşın içinde birikmesine neden olur
3 İplik Kumaşların Hava Geçirgenliği
Bir kumaşın hava geçirgenliği hareket rahatlığını birkaç farklı şekilde etkileyebilir. Hava geçirgen bir kumaş, neredeyse her zaman suyu veya su buharını da geçirir. Böylece nem buharı geçirgenliği ve sıvı nem iletimi, hava geçirgenliği ile orantılıdır.
Farklı yumuşak ipliklerle örülen şardonlu 3 iplik kumaş örneklerinin hava geçirgenliğinde malzemelerin önemli farklılıklara neden olduğunu göstermektedir. Araştırmalarda üç iplik şardonlu kumaşların hava geçirgenlik değerleri incelenmiştir. Sonuçlara bakıldığında, Tensel ile örülen üç iplik kumaşlar yüzey ipliğinin sıklığı nedeniyle havayı en geçirgen olanlardır. Hava geçirgenliği, insan vücudu ve çevre arasında buhar akışını etkilediğinden tüm kumaş çeşitlerinde önemli bir yere sahiptir. Belirli bir bileşime sahip bir kumaş için, kumaşlar inceldikçe hava geçirgenliği artar.
Ayrıca farklı özelliklere sahip olan şardonlu üç iplik kumaşlar arasında her iki tarafında iplik bileşimleri, pamuklu %100 Tensel yumuşak iplikli kumaş, %100 pamuk iplikli kumaşa göre daha yüksek hava geçirgenliğine sahiptir. Bir diğer örnek, yumuşak ipli bambu lifleri ile üretilmiş kumaşlar, üç iplik penye yapılı kumaşların hava geçirgenliğini daha da düşürür.
İpucu: Kumaşların hava geçirgenliği hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız >>> “Kumaş Hava Geçirgenliği Nedir? – Hava Geçirmeyen Kumaşların Üretim Süreçleri Nedir?”
Üç İplik Kumaşların Kuruma Süreleri
Sıvıların kumaştan uzaklaşma süresini incelemek için tekstil mühendisleri başta olmak üzere araştırma görevlileri bazı deneyler yapmıştır. Kumaşın alt yüzeyinde (şardonlu taraf) pamuk ipliği bulunan üç iplikli kumaşların kuruma süresinin daha uzun olduğu görülmüştür. Bunun nedeni, diğerlerine göre nispeten daha kalın ve ağır olmaları olabilir. Tensel kumaştan daha ince yün karışımı kumaş örnekleri, yumuşak iplikli kumaşlar için en iyi kurutma özelliklerine sahip olanlardan biridir. Genellikle daha yüksek kurutma yeteneği daha düşük kumaş kalınlığına karşılık gelir. Tüm eğriler, kalan suyun yaklaşık %9-13 oranı, kurutma hızının ardından bir ters çevirme noktasını gösterir. Eğrinin ilk kısmı iplikler arasındaki boşluklardan nemin salınmasına karşılık gelir. İkinci kısım lif içindeki nemin serbest bırakıldığı süreçtir. Kullanılan lif türü kuruma kabiliyetini etkiler.
Tensel kumaş ipliği, liyosel yapıda en yüksek kuruma hızına sahiptir. Ayrıca en büyük su difüzyon alanına da sahiptir. Bu, muhtemelen Tensel liflerinin hidrofilik ve higroskopik özelliğinden kaynaklanır. Birim alanın sahip olduğu kütle ve kumaşın kalınlığı önemli faktörlerdir